ליווי עסקי לחברות-שירותי ניהול כספים
ניהול כספים/חשבות במיקור חוץ (Outsourcing)
משרד רואי-חשבון כהן-גיגי מתמחה במתן שירותי ניהול כספים וחשבות לחברות קטנות ובינוניות. המשרד מציע את השימוש בשירותי מנהל כספים/חשב חיצוני עתיר ידע וניסיון כפונקציה פיננסית, מקצועית ומנוסה שתבנה ותנהל את המערך הפיננסי תוך מתן דגש על מערכת מידע עדכנית ותסייע לך, המנהל, בקבלת החלטות עסקיות מושכלות על בסיס מערכת הנתונים שנבנתה.
מנהל הכספים, מיהו?
סמנכ"ל כספים, חשב, מנהל כספים, מנהל פיננסי – לתפקיד שמות רבים אולם בכולם מדובר באיש מפתח בכל ארגון עסקי. קיימות גם הגדרות רבות לתפקיד. אנו סבורים כי איש הכספים הוא האיש האחראי לכל זרימת הכספים אל החברה וממנה.
איש הכספים הוא יד ימינו של המנכ"ל, אחראי על כל הניהול הכספי, התכנון הכספי, הדיווח והבקרה.
איש כספים טוב עולה כסף אך שווה זהב.
מהם תפקידיו של מנהל הכספים?
תפקידי מנהל הכספים משתנים בהתאם לשלב ההתפתחות של החברה ובהתאם לגודלה.
בד"כ יידרש מנהל הכספים ל:
• תכנון פיננסי – חלק מהצוות הניהולי המכוון את הפעילות האסטרטגית של החברה.
• גיוס מקורות מימון לפעילות – השקעות הון החברה ומקורות אשראי (בנקים וקרנות תמיכה).
• בקרה על ניהול המשאבים הכספיים של החברה – בנייה וניהול תקציב ובקרת הוצאות.
• בניית מערך מידע כספי וניהולו.
מה מאפיין חברות קטנות בהיבט הניהול הכספי?
• חוסר במשאבי ניהול – זמן, ידע ומקצוענות בתחום הפיננסי.
• קושי בניהול תזרים מזומנים – קבוע או נקודתי.
• הבעלים והצוות הניהולי המצומצם משקיע את מירב זמנו בניהול השוטף והיומיומי של החברה.
• חוסר במידע זמין – השקעה מזערית במערכת מידע לצד חוסר בנהלי עבודה.
האם נחוץ מנהל כספים לחברה קטנה/בינונית?
בניגוד לחברות גדולות בהן מחלקת כספים ענפה המכילה עשרות עובדים, לחברות בסדר גודל בינוני או קטן אין תקציב להעסיק איש כספים בעל ידע וכישורים נדרשים. לרוב בחברות אלה אין למנהל החברה מודעות לצורך בניהול כספי מקיף ואיכותי או שהוא עוסק בכך בעצמו או מעביר את המטלות לפקידת הנהלת חשבונות ,על אף שהידע שלהם בתחום לוקה בחסר -דבר המשליך על איכות התוצאות ובסופו של דבר גם על רווחיות החברה.
דווקא העסק הבינוני והקטן, אשר משאביו הכספיים מועטים וצרכיו מרובים, בדרך כלל אינו נהנה מניהול כספי איכותי, בעל העסק סובל מחוסר מידע הפוגע בתפקודו העסקי וגורם לקבלת החלטות שגויות או מאוחרות מדי ובסופו של דבר גורם לחברה הפסדים כספיים.
יש הטוענים כי העסק הקטן הוא כזה, בין השאר, בגלל היעדר ניהול כספי מקצועי.
היעדר הפונקציה הכספית יגרום לאחת משתיים: המנהל ישקיע את מיטב זמנו ומרצו לטיפול בנושאים הכספיים במקצועיות ויעילות נמוכים משל בעל מקצוע ובכך יבזבז את המשאב הניהולי והיקר הנחוץ להתפתחות העסק בתחומי הליבה או שהתחום הכספי לא ינוהל כלל – החלטות כלכליות לא תתקבלנה על בסיס מידע נכון או שלא תתקבלנה כלל.
למה מנהל כספים חיצוני?
בחלק הארי של החברות הקטנות והבינוניות הבחירה אינה בין מנהל כספים פנימי (עובד החברה) לחיצוני, אלא בין היעדר מוחלט של פונקציה כספית או קיום פונקציה כספית זוטרה בלבד (דוגמת: מנהל חשבונות) לבין מנהל כספים חיצוני שעלותו היא בתחום היכולת הכספית של העסק.
מבין שלוש האפשרויות הללו, העסקת מנהל כספים חיצוני היא המועדפת. ברור שקיום פונקציה כספית, גם אם בהיקף משרה קטן, עדיף על היעדרה המוחלט.
כמו-כן, מנהל כספים מנוסה ובעל ידע רב, גם אם בחלקיות משרה, עדיף משמעותית על איש כספים לא מנוסה במשרה מלאה. הידע והניסיון העודפים יתרמו לניהול הכספי בפרט ולעסק בכלל, הרבה יותר מאשר היקף השעות המצומצם יפגע בהם.
איש הכספים החיצוני יאפשר לחברה להגיב מהר לצרכי העסק בעידן המודרני: זמן ההכשרה הוא אפסי, זמן התגובה מהיר, העלות מתוקצבת ומוגדרת מראש והיעילות התפעולית נשמרת.
מתי כדאי לשכור מנהל כספים חיצוני ?
אם אין לך בארגון פונקציה כספית, עתה זה הזמן לשכור שירותי איש כספים חיצוני.
במיוחד בימים אלה של אי-ודאות כלכלית וקשיים עסקיים נכון יעשה בעל החברה הקטנה/הבינונית אם יסתייע בשירותיו של איש כספים חיצוני.
מעבר לתרומה של איש כספים חיצוני ברמה היום יומית, תרומתו גדולה אף יותר בעתות משבר ובתנאי אי-ודאות, בתקופות אלה מנהל הכספים החיצוני מפנה את תשומת ליבו של מנהל החברה להתמקד בפעילות הליבה של החברה כדי לנווט בסערה הכלכלית, מהווה אוזן קשבת ויועץ אישי של מנהל החברה בכל הנושאים בכלל ובנושאי כספים בפרט, פועל לייעול הארגון וחסכון בהוצאות במטרה לשפר את התחרותיות של החברה בזמן משבר, מנהל בצורה מקצועית וקפדנית את תזרים המזומנים – מוצר נדיר ונדרש במיוחד בעת משבר, מסייע בגיוס מימון בנקאי או אחר- דבר העשוי להיות קריטי לקיום החברה בזמנים אלו.
אילו שירותים ניתן לקבל ממנהל כספים חיצוני?
• גיוס מימון מבנקים.
• ניהול הפעילות הבנקאית – תכנון נכון של מבנה האשראי – חיסכון בעלויות מימון.
• הטמעה ו/או בניית מערכת מידע כספית אמינה, יעילה ועדכנית.
• ניהול תזרים המזומנים תוך בניית מערכת בקרה.
• ניהול וייעול פעילות הגביה.
• אחריות על מערכת הדיווח – הדיווח הפנימי לפונקציות בחברה והחיצוני לרשויות בנקים ומשקיעים.
• בניית תקציב ומערכת בקרה על הכנסות והוצאות.
• בניית מערכת תמחיר שתאפשר קבלת החלטות עסקיות על בסיס כלכלי.
• תקשורת עם רואי החשבון ויועצי המס של החברה
• ייעול תהליכים
• פונקציות ניהוליות נוספות הנדרשות מפעם לפעם.
מה כדאי לעשות?
אנו מציעים את השימוש בשירותי ה Outsourcing האיכותי של כהן גיגי כפונקציה פיננסית מקצועית ומנוסה שתבנה ותנהל את המערך הפיננסי תוך מתן דגש על מערכת מידע עדכנית ותסייע לך המנהל בקבלת החלטות עסקיות מושכלות על בסיס מערכת הנתונים שנבנתה.